slagendestoot-logo-klein

 
Wat spelen wij
 

 
Spetterende, bruisende muziek uit een periode die nog steeds tot de verbeelding spreekt van velen: de Middeleeuwen. Middeleeuwse feesten, die soms dagen en nachten duurden, werden opgeluisterd door muziek die de mensen deed dansen en zingen. Muziek die de muren doet trillen, muziek die doet lachen en huilen. Soms vertelt zij een verhaal van een liefde of van oorlog en strijd, soms van de verzoening, dan weer van drinkgelagen om vervolgens weer over te gaan naar de cantigas, met hun vaak opwindend oosterse ritmes. Ook opzwepende klanken uit de 16e en 17e eeuw, alsmede geheel eigen composities, welke voor het gehoor, zo uit die perioden afkomstig lijken te zijn gekomen. De Medieval Folkgroup Slag ende Stoot brengt dit alles in een wervelend spektakel.
 
De zangeres Cora van der Vrande kan met haar heldere stem laten lachen en ontroeren. Bert van de Ven zweept, met zijn uitbundige ritmes, de feestende menigte op. De klanken van de snaarinstrumenten van Alexandros Kyrkos en Bert Ridderbos leggen de basis voor de mooiste melodieën. Terwijl Philip de Goey de muziek laat bruisen met de klanken van Schalmei en diverse fluiten en Flip Rodenburg op doedelzakken, pommer, spaanse Schalmei, fluiten en draailier.
 

Repertoire

 
Het repertoire van Slag ende Stoot beslaat de periode vanaf de Kruistochten, via de Renaissance tot en met de 17e eeuw. Het bestaat uit opzwepende instrumentalen, dansen, troubadourliederen, ballades, volksmelodieën, religieus repertoire w.o. Cantigas en pikant repertoire uit de Carmina Burana. Ook wordt eigen werk ten gehore gebracht. Dit repertoire kan desgewenst worden uitgebreid met bekende historische liederen uit de Lage Landen daterend uit latere tijdperken.

Slag ende Stoot verzorgt ook optredens op scholen ten behoeve van ‘levende geschiedenis’ lessen of workshops voor muziek. Hoewel zo zorgvuldig mogelijk de authenticiteit in acht wordt genomen zal, afhankelijk van het kader waarbinnen het optreden plaatsvindt, de opzet zijn om het gebeuren levendig, informatief en plezierig te laten zijn voor alle aanwezigen.

Bij de optredens spelen de muzikanten zo veel mogelijk op instrumenten welke in deze periode gebruikt werden. Daarbij zijn de performers gekleed in replica’s van authentiek historische kostuums, met de hand gemaakt en van stoffen die destijds in zwang waren.
Op concertpodia waar historische kleding niet gewenst is, wordt opgetreden in passende concertkleding.