slagendestoot-logo-klein
Zierikzee - Groots Middeleeuws Evenement
Met een groots middeleeuws evenement van (10) 11 & 12 (13) augustus 2023 herdenkt Zierikzee twee grote gebeurtenissen uit haar geschiedenis: de zeeslag op de Gouwe - één van de grootste zeeslagen uit de Middeleeuwen en de later daarop volgende Vrede van Parijs.
Een stukje geschiedenis:
De strijd tussen Vlaanderen en Holland over het bezit van Zeeland komt op 10 en 11 augustus 1304 tot een climax. Zierikzee wordt voor de derde keer belegerd door de Vlamingen. De stad wordt zwaar aangevallen maar houdt stand. Stenen en pijlen vliegen heen en weer. De situatie wordt precair. Dan komt een Frans Hollandse vloot de stad te hulp. Voor de poorten van Zierikzee komt het tot een treffen, een van de grootste zeeslagen uit de middeleeuwen. De zeeslag wordt gewonnen en Zierikzee bevrijd. In 1323 wordt de vrede gesloten en wordt Zeeland een geheel onder de leiding van de graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. Dat is 700 jaar geleden en dat wordt gevierd in 2023.

Op donderdag 10 augustus komt de Kamper Kogge aan bij Zierikzee en wordt deze maritiem, met klaroengeschal onthaald door diverse historische schepen. De kogge wordt afgemeerd langs de Engelse kade.

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus keren de haven en het centrum van Zierikzee terug naar de Middeleeuwen met een groots 2-daags re-enactment / levende geschiedenis evenement. Bij de Kamper Kogge worden vinden re-enactment demonstraties plaats en het schip kan worden bezocht; op vrijdag worden de kampementen ingericht, in de stad is het een grote bedrijvigheid met middeleeuwse ambachten, jongleurs vertonen hun kunsten, toneelspelers brengen hun voorstellingen, vertellers vertellen hun mooiste verhalen, en her en der klinken de vrolijke klanken van de muzikanten die van heinde en ver naar Zierikzee getrokken zijn.

Op zondag 13 augustus vertrekt de Kamper Kogge in de vroege middag, waarbij zij uitgezwaaid wordt met een Flashmob.

Een weekend wat u zeker niet mag missen!
Voor informatie zie: