slagendestoot-logo-klein
Zierikzee - Historische dag en Ommegang
Met ingang van 2024 zal jaarlijks op de 2e zaterdag van augustus de Historisch dag en Ommegang plaatsvinden in Zierikzee.
Dit jaar zal deze dag plaatsvinden op zaterdag 10 augustus.

In 2023 werd tijdens een groot 3-daags Middeleeuws evenement erbij stilgestaan hoe in augustus 1304 een einde kwam aan het beleg van Zierikzee door de Vlamingen. Met één van de grootste zeeslagen uit de Middeleeuwen - de Slag op de Gouwe - werd de Vlaamse vloot verslagen en daarmee kwam een einde aan de eeuwenlange strijd tussen Holland en Vlaanderen over het bezit van Zeeland. Op zaterdag 10 augustus 2024 keert Zierikzee terug naar de tijd meteen na de Slag.

De poorters van Zierikzee hebben meer dan 250 jaar de overwinning in de Zeeslag en het ontzet van de stad gevierd met een jaarlijkse Ommegang op de dag na Sint Laurensdag. Door de reformatie werden deze gebruiken afgeschaft. Maar dit jaar wordt tijdens de Historische dag deze Ommegang weer tot leven gewekt en zal 2 x per dag gehouden worden.

Middeleeuwse ambachtslieden en handelaren zijn weer druk in de weer: tonen hun kunsten en verkopen hun prachtige waren in het Havenpark. Ook de kokkinnen zijn weer present - ga daar zeker een hapje volgens middeleeuws recept proeven!!
Middeleeuwse speellieden laten her en der hun opzwepende muziek horen, de verhalenverteller slaat zijn tent ook op in het Havenpark en weet jong en oud in de ban van de mooiste verhalen te houden, op het Havenplein vertonen de acrobaten staaltjes van hun kunsten en laat onder de Beuze de Poppenspeler op vrolijke wijsjes de poppen dansen en avonturen beleven/ Op het pleintje naast de Noordhavenpoort vertonen de toneelspelers de ondeugendste en humoristische kluchten; -komt dat zien!

Rondom de dikke toren en de Nieuw Kerk is er ook weer volop te beleven en te doen. Ga daar zelf munten slaan, kruidenbuideltjes maken, leer versieren, kruisboog schieten in de schiettent, of doe mee aan diverse Middeleeuwse Herbergspelen.
Ga kijken in het 14e eeuwse soldaten-kampement en doe zelf mee aan de dril met piek en zwaard. Bewonder de ridders met hun prachtige paarden. En kom je vergapen aan de jongleurs- en vuurspuw kunsten van de nar.

Verder vindt op het Havenplein ook de jaarlijkse boekenmarkt plaats - niet Middeleeuws, maar wel gezellig!
En de troubadours zijn ook daar te vinden.

Het belooft weer een prachtig Middeleeuws evenement te worden in het historische, zeer bezienswaardige Zierikzee!