Het ontstaan van

De middeleeuwse muziekgroep Slag ende Stoot is opgericht in 1998, door Cora van der Vrande, Bert Ridderbos en Flip Rodenburg.
Zij slaagden er in korte tijd in om Slag ende Stoot tot een begrip te maken in de wereld van de middeleeuwse muziek in Nederland en daarbuiten.
Hoewel alle oprichters nog steeds actief zijn in Slag ende Stoot, is in de loop der tijd de samenstelling van de groep enkele malen veranderd en is de vaste kern van de groep uit vier personen gaan bestaan. Naast de vier vaste muzikanten, wordt optioneel ook opgetreden in grotere bezetting van 5 muzikanten.

In de loop der tijd is er een uitgebreid repertoire ontwikkeld met internationaal middeleeuws repertoire dat door Slag ende Stoot op hun eigen kenmerkende wijze wordt gebracht. Naast het middeleeuwse repertoire heeft Slag ende Stoot zich tevens gericht op repertoire uit de 16e en 17e eeuw en is als zodanig ook te boeken. De groep heeft ook eigen repertoire ontwikkeld wat qua stijl en uitvoering uit de vroegere eeuwen lijken te komen.

Naast de vaste kern van Slag ende Stoot is er sinds drie jaar ook het Slag ende Stoot Consort. Hier maken naast de muzikanten van de vaste kern, tevens diverse muzikanten deel van uit die met Slag ende Stoot samen spelen en/of in de loop der tijd deel uit hebben gemaakt van de kerngroep.

Absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van Slag ende Stoot was een optreden voor Hare Majesteit Koningin Beatrix.